VERROT LEKKER

FERMENTATIE MASTERCLASS

Zondag 16 december 2018 hebben we met het voltallige keukenteam een erg leerzame masterclass gehad over fermenteren. Er ging een hele wereld aan smaken en bereidingen voor ons team open met o.a. Kimchi, Hollandse zuurkool, Crème Fraîche, Miso, frisdrank en alles over de micro-organismen. We werken op dagelijkse basis al met oer-Hollandse zuurkool, Kimchi, Kombucha en we zijn onze eigen vissaus aan het maken.

Zondag 07 april 2019 hebben we wederom een verrot lekkere fermentatie masterclass gevolgd met de keuken en bediening. Enorm veel geleerd en we kunnen de komende maanden steeds meer spannende, eeuwen oude technieke en smaken terugbrengen in onze gerechten. Zo hebben we diverse garums (vissaus uit de Romeinse tijd) staan in onze fermentatie kast op 60 graden – over een kleine 1,5e maand kunnen we gaan proeven!

FERMENTEREN IS DAT NIET GEVAARLIJK?

Door te fermenteren kan je hele bijzondere smaak en texturen creëren en aan gerechten toevoegen. Om te starten met fermenteren, en een goede controle over het eindresultaat en de uiteindelijke smaak te hebben, is de basis masterclass een solide uitgangspunt, daarna kan je verder de diepte in.

Wat leren wij in deze masterclasses?

  • Cultuur: welke bekende voedingsproducten zijn gefermenteerd?
  • Gezondheid: hoe beïnvloedt gefermenteerd voedsel je gezondheid?
  • Theorie: hoe kun je lekker en veilig voedsel fermenteren?
  • Micro-organismen: het verschil tussen, en de inzet van melkzuurbacteriën, azijnzuurbacteriën, enzymen, gisten en schimmels.
  • Technieken: vloeistof, temperatuur, zuurstof, zuur en zout.
  • Materiaal: thermometers, ph-meters, watersloten, weckpotten
  • Veel voorkomende uitdagingen & oplossingen bij voedsel fermenteren

Voedselveiligheid is een belangrijk item. Uitgangspunt voor deze masterclass is dat je leert om goed, veilig en lekker voedsel te fermenteren.

CHRISTIAN WEIJ

Christian Weij is fermentatie specialist, fooddesigner, landschapskok en pop-up chef. Hij is eigenaar van Pop-up restaurant Puur-e, en geeft regelmatig inspirerende kookworkshops voor kleine en grote groepen en voor professionals. Vijf jaar geleden hing hij zijn functie als creative director bij een communicatiebureau aan de wilgen om zijn passie voor lekker, echt eten te volgen en zich volledig op duurzame foodconcepten te richten.

Sindsdien wijdde hij niet alleen veel tijd aan het serveren van lekker eten, maar ook aan het onderzoeken van verschillende fermentatietechnieken. De uitkomst van die experimenten gebruikt hij bij zijn pop-up restaurant en catering activiteiten. En meer dan 140 recepten verzamelde hij in het allereerste Nederlandse kookboek over fermenteren ‘Verrot lekker’.

Adres Grote Markt 36
4611 NT Bergen op Zoom
Telefoon: + 31 (0)164 25 20 50
E-mail: info@restauranthemingway.nl
Nieuwsbrief
Schrijf je in met je e-mailadres:
Algemene Voorwaarden Horeca   |   Ontwerp en realisatie: JeP, Creatieve Realisten