BN de Stem | Lekkers uit Brabant

Bij Hemingway doen ze niet aan saaie borden. De chef-kok serveert originele, eigentijdse gerechten in een historische omgeving. We zijn door omstandigheden wat gehaast vanavond Laat de keuken uitgerekend nu een steekje vallen, misschien wel omdat de zaak op deze ordinaire dinsdagavond mudvol zit. Er gaapt een gat van ruim een uur tussen voor- en hoofdgerecht. Toch is dat geen ramp. We hebben nu tijd om te genieten van de historische omgeving waarin we vertoeven: het oudste hotel van Nederland, want dat is De Draak. Hemingway heet het restaurant van de middeleeuwse herberg, vernoemd naar de Amerikaanse schrijver én Bourgondiër.

Ons ‘lijden’ wordt extra verzacht door de gedienstige, uniform geklede heren en dame van de bediening. Ze bieden ons ter compensatie voor de vertraging gratis een paar glazen spraakwater aan. Waren alle vliegtuigmaatschappijen maar zo klantvriendelijk, dan zou je voor je plezier in een vertrekhal bivakkeren. Als na drie kwartier chef-kok Sander Doggen zijn pannen even loslaat om ons aan tafel hoogst persoonlijk welgemeende excuses aan te bieden, kan het wat gastheerschap betreft niet meer stuk deze avond.

Maar we zijn vooral benieuwd naar het eten. Want Hemingway is een al jaren bekend restaurant met een goede naam zonder ooit echt te zijn doorgedrongen tot de absolute culinaire top van de regio. De chef is creatief. De menukaart bevat geen enkel saai of voorspelbaar gerecht. De keukenbrigade houdt van gedetailleerde vormgeving en borden vol verschillende smaakjes en ingrediënten, vaak van eigen regio maar net zo goed uit de wereldkeuken.

Die eigenzinnige formule leidt tot aanlokkelijke combinaties zoals coquille, bloedworst, gel van spitskool, schuim van zoete appel en witlof. En truffel, risotto, Bergse oesterzwam, Cevenne ui, Pecorino laas en notenbladsla. Dat zijn hele monden vol!

Smaakmix
Chef Sanders driegangen-keuzemenu biedt bij elke gang keuze uit twee gerechten. We laten Doggen alle zes de gerechten bereiden. Vooraf levert dat grof gehakte tartaar op van tonijn met avocado, sjalot, gember, koriander en zure appel. Een fijn bord met een gulle knipoog naar de moderne Aziatische keuken. Het dun gesneden gepekeld hert met crème van bloedworst, appelmoes, biet, witlof en jeneverbes blijft dichter bij huis en het onstuimige jaargetijde. De felle smaak van rauwe, geraspte biet dreigt het gerecht te overheersen. Het is daarom zaak bij elke hap een zorgvuldige combinatie van alle ingrediënten binnen te krijgen. Zo ontstaat een lekkere mix.

Het hoofdgerecht (rosé gebraden) rund, gekonfijte aardappelen, rode ui, groene kool, gepofte knolselderij en rode wijnsaus, smaakt minder gecompliceerd dan het aantal ingrediënten doet vermoeden. Ook hier is het advies alle verschillende ingrediënten steeds op de vork te combineren. Het bord is zorgvuldig bereid.

De tweede hoofdschotel heet 40 graden zalm, prei, Ardberg whisky, haringkuit en oesterschuim. Dat klinkt veelbelovend en origineel. De combinatie van smaken is ook goed, met als verbindende factor het zilte oesterschuim. Door de bereiding op lage temperatuur blijft de tere, pure zalmsmaak intact, wat precies de bedoeling is. De keerzijde van deze techniek is echter dat het toch al zo zachte visvlees amper structuur en beet overhoudt.

Hip
Dé grote verrassing van de avond vormen de toetjes. Hierin heeft de chef zich naar hartenlust kunnen uitleven. Vooral de Herfst valt erg in de smaak: paddestoelen, chocolade, kastanje, pompoen, roomijs en dennentakken. Een complexe maar uitgebalanceerde combinatie van talrijke hartige en zoete smaken, inclusief mondgevoel (paddestoel) dat je niet meteen verwacht in een dessert maar dat scoort. Ook de karnemelk, panna cotta, pistache, karamel, zwarte peper en sorbet van rode biet is buitengewoon. Het bietenaroma ontpopt zich als een vrolijke aardse noot tussen de traditionele bouwstenen van het hippe dessert.

We ervaren het eerste glas van het begeleidende wijnarrangement als een voltreffer: een pittige pinot noir uit de Duitse wijnstreek Pfalz. De wijn bokst goed op tegen het hert. De Zuid-Afrikaanse merlot bij het rundvlees is een fruitig niemendalletje zonder veel diepgang. Voor deze wijn vinden we de prijs van 7 euro per glas nogal volwassen. Het is ook deze wijn die de jongste bediende gul bijschenkt tijdens onze wachtsessie. Dat stemt ons uiteindelijk toch heel vrolijk.

BEOORDELING
Voorgerecht 7,5
Hoofdgerecht 7,4
Nagerecht 8,5
Prijs/kwaliteit 7,5
Sfeer 8
Bediening 8
Wijnen 7

Totaal 7,7

REKENING
2 Sanders menu 74
1 friet 3,50
1 kir royal 7,75
2 glazen wijn 14,00
1 Brand Up Pils 3,45

Totaal: 102,70

Tekst en foto van BN de Stem.

Adres Grote Markt 36
4611 NT Bergen op Zoom
Telefoon: + 31 (0)164 25 20 50
E-mail: info@restauranthemingway.nl
Nieuwsbrief
Schrijf je in met je e-mailadres:
Algemene Voorwaarden Horeca   |   Ontwerp en realisatie: JeP, Creatieve Realisten