Gault & Millau

EIGENTIJDSE EN KWALITEITSVOLLE CREATIES IN MOOIE ENTOURAGE

“Monumentaal 15e-eeuws pand in het midden van de stad, annex van hotel De Draak, met een terras aan de voorzijde. Binnen zien we een hoog balkenplafond, kleine tafels voor twee en enkele ronde tafels. Eigentijdse inrichting. Geen tafellinnen, maar wel linnen servetten en prima glaswerk. Ongedwongen en informele ambiance. Enthousiast onthaal en joviale bediening, soms wat overdreven. Aantrekkelijke gerechten, modern op een gedegen basis. Voldoende keuze en interessante menu’s (meerkeuze en JRE), eventueel met een wijnarrangement tegen een vaste prijs per glas. Al bij het eerste gerecht wordt duidelijk dat hier goed gekookt wordt: langoustine (perfect gaar) met tomaat, mango, bloemkool, olijf, couscous, vinaigrette van dragon en verjus, heerlijk op smaak; een topgerecht. Ook zeer goed en mooi evenwichtig is de perfect gegaarde kabeljauw met bacon, asperge, lamsoor, witlof, kerriejus (heerlijk zacht) en barbarakruid. Mondiale wijnkaart met Frankrijk als belangrijkste leverancier; prima keuze maar vrij hoog geprijsd. Toch een uitstekende nieuwkomer.”

Voorwoord Gault&Millau gids 2018.

Het blijft goed gaan met onze restaurantwereld. In de grote steden is enigszins sprake van stabilisering, daarbuiten is sprake van voorzichtige doorgroei. En waar we ook in het land aan tafel gingen, het niveau van de keukens is gemiddeld zeer fatsoenlijk.

Onze belangrijkste voorspelling: de topposities worden bedreigd door enkele zeer getalenteerde jonge chefs. Niet omdat die top slechter is gaan koken, integendeel. De aanstormende jeugd is gewoon beter…
Die ontwikkeling is natuurlijk prima. Gastronomie kan nooit goed genoeg zijn. Elke generatie heeft zijn eigen leiders, en dat zien we dit jaar ook onder de sommeliers, wijn-spijsspecialisten (daarom zelfs een nieuwe Award) en de gastvrouwen en –heren.

Meer dan 600 restaurants staan dit jaar in de gids. U kunt er zorgeloos reserveren. Het eten is van een prima niveau. Eten bij de topzaken is opnieuw duurder geworden. Maar ook het aantal restaurants met een prima prijs-kwaliteitverhouding is groot en u kunt ze overal in het hele land boeken.

In onze Trends en Ontwikkelingen gaan we in op een groot probleem. Nog nooit was het zo lastig om voldoende personeel aan te trekken. De economie bloeit en dat heeft als gevolg dat chefs, sommeliers en gastvrouwen en –heren van baan naar baan vlinderen. Dat zorgt voor onrust in de (top)sector.

Dat u als gast tegenwoordig vooral ook naar beleving zoekt tijdens het avondje uit eten, heeft gevolgen. Het restaurant moet swingen, het eten moet passen bij uw gezondheidswensen, de menuvolgorde is onbelangrijk, samen van hetzelfde bord eten is leuker dan allemaal een ander gerecht. De menukaart is minder belangrijk geworden of verdwenen. De keuze is beperkter, maar de ontwikkeling draagt uiteraard bij aan de verduurzaming van de sector en de strijd tegen voedselverspilling. Een nadeel is echter dat de belangstelling voor de klassieke restaurants in de grootstedelijke gebieden restaurants iets terugloopt. We besteden er in een apart hoofdstuk aandacht aan.

Ook weer aandacht voor de wijnen. Wat is er veranderd in de arrangementen? Wat zijn de trends? Waarom wint Nederland de tweejaarlijkse Copa Jerez, de prijs voor de beste combinatie met een sherry? En hoezo Duitse riesling als maaltijdbegeleider?

Gault&Millau geeft Nederland geeft al voor het 12e jaar objectieve informatie over onze restaurants. Van chefs en lezers ontvangen we complimenten over de eerlijke wijze waarop we dat doen. Wij bezoeken elk restaurant elk jaar opnieuw. Ons motto is daarom: eerlijk zijn voor chefs en lezers.

Eet smakelijk!

Jan van Lissum

Directeur | hoofdinspecteur
Gault&Millau Nederland

ADV-GM2018-cover-1

Adres Grote Markt 36
4611 NT Bergen op Zoom
Telefoon: + 31 (0)164 25 20 50
E-mail: info@restauranthemingway.nl
Nieuwsbrief
Schrijf je in met je e-mailadres:
Algemene Voorwaarden Horeca   |   Ontwerp en realisatie: JeP, Creatieve Realisten