Stijn en Jesse ten Brinke

Stijn en Jesse ten Brinke zijn horeca toppers in hart en nieren. Naast de studie Horeca Ondernemend Manager aan het Zoomvliet College hier in Bergen op Zoom werken zij in de avonduren en weekenden bij het oudste hotel van Nederland. Hieronder laten we beide heren aan het woord over hun passie, drijfveer en wie is er het oudste van de twee?

Stijn
Mijn naam is Stijn ten Brinke en ik ben 20 jaar oud. Ik ben ook gelijk de oudste: wel 3 minuten! Oorspronkelijk zijn wij in Goes geboren en toen wij vier jaar oud werden zijn we verhuisd naar Hoogerheide. Mijn hobby’s zijn uit-eten gaan met mijn vriendin, reizen, naar wedstrijden van Ajax gaan en genieten met vrienden.

Jesse
Ik ben Jesse ten Brinke , ik ben 20 jaar oud. Ik heb een tweeling broer die van dezelfde leeftijd is. Stijn is alleen 3 minuten ouder dan dat ik ben. Wij zijn beide geboren in Goes, maar zijn op 5 jarige leeftijd verhuist naar Hoogerheide. Mijn hobby’s zijn wedstrijden van Ajax bijwonen en mijzelf verdiepen in de Crypto munten.

Waarom hebben jullie voor het horeca vak gekozen?

Stijn
Ik heb voor het vak horeca gekozen omdat horeca bij mij in het bloed zit. Het begon allemaal toen we een jaar of 10/11 waren: we hielpen of kookten zelf voor papa en mama. Ook dekten wij de tafel mooi in en genoten dan met zijn allen. Vanaf dat moment wisten we al wat we wilden worden en wat we leuk vonden. Zelf heb ik voor het vak horeca gekozen omdat ik het leuk vind om mensen in de watten te leggen en ze elke keer weer te verbazen met exclusieve dingen, combinaties of smaken. Dat vind ik fantastisch!

Jesse
Ik was 13 jaar oud toen ik mijn eerste baantje in de horeca had. Ik werkte toen in een eetcafé, wat ik leuk vond. Maar om eerlijk te zijn heb ik niet echt specifiek voor het vak gekozen … Ik heb gewerkt bij de Albert Heijn, maar dit gaf me geen voldoening. Het was niet uitdagend genoeg voor mij. Maar na 7 jaar heb ik er absoluut nog elke dag erg veel plezier in!

Welke opleiding doen jullie?

Stijn
Wij volgen allebei de opleiding Horeca Ondernemend Manager. We zitten zelfs bij elkaar in de klas en dat is eigenlijk nooit anders geweest. Sinds groep 2 zaten we al bij elkaar in de klas en wat vonden wij dat leuk. Ook omdat we dan alle leraren voor de gek konden houden, zeker omdat wij toen zó veel op elkaar leken (nog steeds wel, maar toen helemaal!). Alleen vonden de leraren het soms niet helemaal grappig… maar goed, dat maakte ons niks uit haha.

Jesse
Ik volg de MBO opleiding Horeca Ondernemend Manager niveau vier op het Zoomvliet College te Bergen op Zoom. Ik zit nu in mijn tweede jaar, de opleiding duurt vier jaar. Toen ik begon aan deze opleiding, raakte ik weer direct verliefd op het vak. Specifiek aan de dessert kant, hier kan ik echt mijn passie uitten

Wat missen jullie in je opleiding?

Stijn
Wat ik persoonlijk mis in onze opleiding zijn de details. Met koken bijvoorbeeld, mis ik de creativiteit van vreemde combinaties die eigenlijk juist heel erg goed bij elkaar passen; workshops over kazen, vlees, gevogelte, vis, chocolade, koffie en ga zo maar door. Dit puntje vind ik een beetje jammer, maar na deze opleiding ben ik zeker niet van plan om te gaan stoppen met leren: het liefst zou ik alles willen weten. Mijn nieuwsgierigheid werkt vaak in mijn voordeel, omdat ik alles wil weten en dus interesse toon in het geen wat ik leuk vind en het liefste doe. Dat maakt mij wie ik ben als horeca medewerker bediening.

Jesse
Ik mis de realiteit. Nu ik zelf werkzaam ben in de keuken van Hemingway, merk ik dit. Op school word het beeld anders gecreëerd, op school zijn ze veel softer dan hoe het daadwerkelijk gaat in de keuken. Fouten maken mag natuurlijk, maar het belangrijkste is dat je jezelf herstelt. Helaas word daar nog niet voldoende op gehamerd vanuit school. Wat ik ook erg jammer vind, is dat er weinig respect is naar mensen die al langere tijd werkzaam zijn in de horeca. Elkaar aanspreken, hoort erbij. Op deze manier verbeter je iemand in positieve zin. Helaas word dit niet altijd geaccepteerd Wat ik ook erg jammer vind, is dat er weinig respect is naar mensen die al langere tijd werkzaam zijn in de horeca. Elkaar aanspreken, hoort erbij. Op deze manier verbeter je iemand in positieve zin. Helaas word dit niet altijd geaccepteerd.

Hoe bevalt het om te werken in het oudste hotel van Nederland?

Stijn
Het bevalt me prima! Ik vind het super leuk om te werken bij Hotel de Draak. Fijne collega’s die ons alles willen leren en laten zien hoe het allemaal werkt op een hoger niveau en dat vind ik geweldig!

Jesse
Ik vind het heel erg leuk om te werken in het oudste hotel van Nederland omdat, je heel erg gewaardeerd word door je collega’s. Ik krijg veel mogelijkheden om mezelf te kunnen ontwikkelen op de werkvloer. Ik ben trots dat ik werkzaam ben in dit team!

Waar zien jullie jezelf werken over vijf jaar?

Stijn
Waar ik mezelf zie werken over vijf jaar…? In de horeca is dat moeilijk te zeggen. Graag zou ik nog hoger in de markt willen zitten en echt meer leren over eten, smaken etc., want dat is hetgeen wat ik het liefste doe en waar ik over wil leren. Het liefste zou ik over vijf jaar al bezig willen zijn om ons eigen restaurant te beginnen. De naam weten we in ieder geval al “Twins” maar meer gaan we nog niet verklappen. Het moet wel een verrassing blijven en het wordt geweldig!

Jesse
Waar ik mijzelf zie werken over 5 jaar..? Dat zou ik echt niet durven te zeggen. Ik hoop ergens in het management of hoog in de markt als patissier. Ik zou het liefste een eigen dessert willen creëren waar iedereen versteld van zou staan. Het liefst zou ik over 5 jaar beginnen aan het restaurant wat Stijn en ik van plan zijn om te openen. De naam hebben we al bedacht “Twins” maar de rest houden we nog geheim, maar het word geweldig.

Wat zijn jullie ambities binnen het horecawezen?

Stijn
Wat mijn persoonlijke ambities zijn in het horecawezen is dat wij echt iets op de kaart gaan zetten wat iedereen wilt zien en wilt beleven. Wij zijn echt serieus van plan om de horeca “over te nemen”. Wij hebben thuis een speciaal boekje waar alles in staat geschreven over ideeën en concepten wat nog niet bestaat en dus ook nog niet in Nederland zit. Wij zitten dan buiten in onze achtertuin met een biertje en we beginnen met schrijven en ideeën te bedenken. En geloof mij maar: het blijft maar gaan. Wij zijn ook nog lang niet klaar met het bedenken van ideeën, laat staan uitvoeren. Dus dit wordt geweldig!

Jesse
Mijn ambitie is om een concept te bedenken en deze uit te voeren waar iedereen versteld van staat. En dat iedereen deze wilt proeven, mee maken en beleven. Hoe Stijn en ik ook al vaker gesprekken aan zijn gegaan met meneer Hazen (de eigenaar van Hotel de Draak) wat wij willen en wie wij zijn. Stijn is de persoon die “out of the box” denkt en dit opschrijft en ik ben de realist die kijkt of dit realistisch is en behaal baar. Ik vertelde dat wij later samen een restaurant wilde beginnen. De verdeling is al gemaakt! Stijn op de voorgrond en ik op de achtergrond. Dat komt omdat Stijn graag het gezicht wilt zijn en een voldoening haalt uit het benoemen van zijn goede ideeën en zijn positiviteit. Terwijl ik realistisch ben op bepaalde punten zoals de financiële kant, waar ik mijzelf op dit moment aan het verdiepen ben.

Wie is jullie inspiratiebron binnen de Nederlandse horeca?

Stijn
Mijn persoonlijke inspiratiebron haal ik niet van één restaurant of van één persoon. Ik kijk naar heel veel mooie en goede restaurants en ook naar Netflix: ‘’Chef’s Table’’. Hier haal ik het beste uit en dat schrijf ik dan weer op. Ik vind het belangrijk dat je jezelf niet op één ding focust om goed te worden in hetgeen wat je doet, maar op meerdere dingen. Ook vind ik het erg belangrijk om het positieve eruit te halen en het negatieve weg te laten. Zo pakken wij dat aan en dat vinden wij belangrijk!

Jesse
Zoals Stijn al benoemd in zijn stuk hier boven. Is dat wij geen idool hebben in Nederland of waar dan ook. We zijn allebei erg perfectionistisch en willen kosten wat het kost goede service bieden op alle fronten ( en dat maakt niet uit hoe hard we daar voor moeten werken). We kijken naar de goede punten van een restaurant en schrijven deze op ( in ons schrift waar we al onze ideeën waarborgen). Het zijn niet alleen sterke punten die wij op schrijven. Het zijn ook zwakke punten die wij beter zullen gaan doen als wij een eigen restaurant gaan openen. Ik vind niet dat je je aan 1 bedrijf moet vast klampen. Maar het beste uit ieder restaurant halen die je tegenkomt.

Jesse en Stijn

Adres Grote Markt 36
4611 NT Bergen op Zoom
Telefoon: + 31 (0)164 25 20 50
E-mail: info@restauranthemingway.nl
Nieuwsbrief
Schrijf je in met je e-mailadres:
Algemene Voorwaarden Horeca   |   Ontwerp en realisatie: JeP, Creatieve Realisten