Pieper & Bammetjes bier

Een derde van alle voedselproductie wereldwijd haalt ons bord niet. Dat kan anders. Om nog meer eten te redden, zijn we samen met Brouwerij Troost het experiment aangegaan om van reststromen bier te maken – als eerste in Nederland! Met als resultaat ons Pieper Bier en… Ons nieuwe Bammetjes Bier!

Pieper bier
Jaarlijks wordt er minstens 340 miljoen kilo aardappels verspild vanwege overproductie, te hoge kwaliteitseisen of schoonheidsfoutjes. Zonde! Daarom maakten wij Pieper Bier van geredde aardappels! Smaak van Pieper Bier
Door de neutrale smaak van de aardappels komt de hopsmaak sterker naar voren. Hierdoor proef je een bloemige bitter die door kenners wordt vergeleken met een Pale Ale.

Over de aardappels
Aardappels voor Pieper Bier komen van een aardappelverpakker.
Museumnacht-Verzetsmuseum-Instock-Pieper-Bier-960x1280

Bammetjes bier
Brood staat na zuivel op de tweede plek als meest verspilde producten. Dit komt neer op zo’n 380 miljoen kilo brood per jaar dat ons bord niet haalt. Instock staat bekend om de missie voedselverspilling op de kaart te zetten. Samen met de lokale Brouwerij Troost is het Instock gelukt om onverkocht brood als ingrediënt voor bier te gebruiken. Dit nieuwe speciaalbier heeft de toepasselijke naam Bammetjes Bier en smaakt als een frisse Weizen. Hiermee krijgt Pieper Bier, het vorig jaar gelanceerde Pale Ale biertje van geredde aardappels, een zomers zusje. Om de cirkel rond te maken, maakt Instock van bierbostel – het voedzame restproduct van bier – weer een ambachtelijke granola. Geheel in lijn met de principes van de circulaire economie.

Onze Bammetjes
Brood is al eeuwenlang niet weg te denken uit ons eetpatroon. De enorme liefde voor dit volksproduct heeft helaas ook zijn keerzijde: we verspillen tegenwoordig zo’n 380 miljoen kilo brood per jaar, oftewel meer dan 1 miljoen broden per dag (bron: Toine Timmermans, WUR). Dit belandt nu met name in de biovergister of wordt gebruikt voor veevoer. Terwijl het op vele manieren een hoogwaardiger tweede leven kan krijgen. Instock gebruikt onverkocht brood nu al zo’n 3 jaar door het in gerechten te verwerken in hun restaurants. Sinds kort wordt het nu ook gebruikt voor hun nieuwe speciaalbiertje Bammetjes Bier. Bij het brouwen wordt een deel van de mout vervangen door brood. Hiervoor worden verschillende soorten brood gebruikt afkomstig van bakkerij Bakkersland. Met het drinken van één flesje Bammetjes Bier red je 2 boterhammen van de verspilling. Maar even belangrijk vindt Instock het creëren van bewustwording rondom het onderwerp. “Uiteindelijk zou het normaal moeten worden om reststromen en food surplus een zo goed mogelijke bestemming te geven” aldus Selma Seddik van Instock.

Zomers Biertje
Bammetjes Bier smaakt als een Weizen, een populaire biersoort die bekend staat om haar zomerse karakter. Weizen betekent dat naast gerstemout ook tarwemout wordt toegevoegd bij het brouwen. Dit ingrediënt, dat ook in brood zit, zorgt voor de fruitige, kruidige en lichte smaak van het bier. Het biertje heeft door haar bijzondere receptuur een lichte gisttroebel en een hint van banaan. Bammetjes Bier is daarom niet alleen verantwoord genieten, maar ook een verrassende nieuwkomer in het zomerse bierassortiment. Het alcoholpercentage van 4,5% is aan de lage kant, wat door steeds meer mensen wordt gewaardeerd.
bammetjes bier

Adres Grote Markt 36
4611 NT Bergen op Zoom
Telefoon: + 31 (0)164 25 20 50
E-mail: info@restauranthemingway.nl
Nieuwsbrief
Schrijf je in met je e-mailadres:
Algemene Voorwaarden Horeca   |   Ontwerp en realisatie: JeP, Creatieve Realisten