Dutch Cuisine in Bergen op Zoom

Ik mocht Dutch Cuisine proeven bij Restaurant Hemingway. Dat liet ik me geen twee keer zeggen. Daarom ging ik samen met mijn lover een avond genieten. Benieuwd? Lees dan gezellig mee.

DUTCH CUISINE
Als echte Zeeuwse en diehard Zeeland lover, kom ik de provincie liever niet uit ;-). Want waarom zou je het verderop zoeken, als je in de buurt alles hebt, wat je hartje begeerd? Toch zijn er situaties dat ik een uitzondering maak. Als ik een weekendje de hort op wil naar Antwerpen, vanaf Schiphol een vlucht neem, om de wereld verder te verkennen of als Restaurant Hemingway in Bergen op Zoom me uitnodigt om hun Dutch Cuisine uit te proberen. Nu wist ik uit eigen ervaring dat je bij dit restaurant fantastisch eet. Daarom ging ik samen met mijn lover op een warme zaterdagmiddag richting Bergen op Zoom. Ook wel de plek waar Zeeland Brabant kust genoemd.

Bij lekker eten in een goede restaurant hoort wat mij betreft een glas wijn. Of oké even eerlijk, meerdere glazen wijn. Ook mijn schatje denkt daar zo over. Naar huis rijden is dan natuurlijk geen goed idee. Daarom mochten we lekker blijven slapen bij Hotel de Draak. Het oudste hotel van Nederland, waar het restaurant een onderdeel van is.

BUBBELS
Als we geïnstalleerd zijn op de hotelkamer, wandelen we een beetje door de stad om ons rond zevenen richting het restaurant te begeven. We beginnen met bubbels en amuses. Vooral de hartige madeleine met pesto en de bietencarpaccio vond ik heerlijk. De biet is gekookt in VOC kruiden, om vervolgens in dunne plakken op je bord te verschijnen. Samen met een schuim van mosterd en balsamicoparels. Een kleine smaak bom.

Nog even terug naar Dutch Cuisine. Het kan zomaar dat dit nog een onbekende term voor je is. Kort gezegd is dit een beweging die de nieuwe Nederlandse keuken en eetcultuur op de kaart zet. Dat betekent gerechten met veel verse groenten in de hoofdrol en een bijrol voor vis en vlees. Ook qua ingrediënten zit er een visie achter. Veel met een regionale oorsprong, gecombineerd met internationale ingrediënten. Mij spreekt dit echt enorm aan. Hoewel ik dol ben op vis en vlees, vind ik meer groente op mijn bord echt heerlijk.

ROTTERDAMSE SOJASAUS
Ons eerste voorgerecht is gerookte paling. Direct ook mijn favoriete gerecht van de avond. Voor mij is dit echt Dutch Cuisine. Het stukje vis komt uit Zeeland, is gerookt in Poortvliet en daarna gelakt met Rotterdamse sojasaus, Tomasu genaamd. Bij sojasaus denk ik altijd aan een oorsprong in Azië en al helemaal niet aan Nederland. Ik vind het tof en ook nog eens heel lekker. We drinken er een ongelofelijk mooie witte wijn uit Portugal bij. Elegant met tonen van vanille.

Omdat het aspergestijd is, kan het witte goud niet ontbreken op de menukaart. Wat een geluk voor mij. We proeven het signatuurgerecht van sterrenchef Luc Kusters. Spaghetti van Brabantse Wal asperges met kokkels en VOC specerijenolie. Samen met de frisse en mineralige wijn van De Kleine Schorre is dit ook weer een schot in de roos.

LAMSRACK MET BRABANTSE WAL ASPERGES
Het menu is één en al lente. Ons hoofdgerecht is lamsrack met Brabantse Wal asperges, lamsoren, aardappel en VOC biersaus. Lamsvlees vind ik zo af en toe heerlijk. Maar dan wel echt goed bereid. Over dit gerecht heb ik geen klagen. We drinken er een mooie rode Crianza bij en we mogen ook was van het VOC bier proeven. Dat was heel kruidige en een tikkeltje zoet. Een beetje taaitaai achtig. Lekker, maar ik drink toch liever een glas wijn.

We sluiten ons diner af met een bijzonder dessert. Namelijk witte asperges met aardbeien en ansvjois. Ik kan me voorstellen dat je je wenkbrauwen nu even optrekt. Ik kan je er van alles over vertellen, maar eigenlijk moet je het gewoon zelf proeven en ervaren. Net zoals de andere Dutch Cuisine gerechten die de chefs bereiden. En de ongelofelijke gastvrijheid bij zowel het hotel als het restaurant. Laat je het me weten als je geweest bent?

Foto’s en tekst door Stefanie van Littlespoon! 

Adres Grote Markt 36
4611 NT Bergen op Zoom
Telefoon: + 31 (0)164 25 20 50
E-mail: info@restauranthemingway.nl
Nieuwsbrief
Schrijf je in met je e-mailadres:
Algemene Voorwaarden Horeca   |   Ontwerp en realisatie: JeP, Creatieve Realisten