Culy.nl ontdekt…

Dineren en overnachten in het oudste hotel van Nederland. Daarvoor moet je naar Bergen op Zoom! Ons doel is Grand Hotel de Draak en nog meer specifiek vanuit Culy: hun restaurant Hemingway.

‘Het oudste hotel van Nederland’ is een kwalificatie die men hier graag gebruikt. En dat heeft zeker wat. Wat dacht je van karakter; authentieke elementen worden smaakvol gecombineerd met moderne accenten. Hedendaagse gemakken én het melancholische gevoel dat je krijgt als je over de houten vloeren loopt.

RESTAURANT HEMINGWAY

Onderscheiden met een Bib Gourmand staat er op de site. Geen ster dus, maar wel opgemerkt door de dames en heren van Michelin. We zijn benieuwd.

De winterse menukaart (deze loopt nog tot april) is overzichtelijk. Uiteraard een driegangen Bib Gourmand keuzemenu voor 37 euro, een à la carte kaart bestaande uit 4 voorgerechten, 3 tussengerechten, 5 hoofdgerechten en 4 desserts en een verrassingsmenu oplopend van 4 gangen naar 8 gangen (van 45 euro tot 97,50). Uiteraard met bijpassende wijnen, maar daarover later meer. Wij laten ons verrassen en gaan voor het 6 gangen menu.

EEN RIJGSNOER AAN VERRASSINGEN

Het eerste gerecht is een tartaar met als basis tonijn. Als smaakingrediënten vinden we onder andere avocado, sjalot, gember, koriander en een zure appel-macaron. Een mooie combi van zacht, rond en strak. Een fijn ingetogen voorgerechtje, maar het had gedurfder gekund.

We worden op onze wenken bediend. De volgende gang: hartige churros bereid op een wijze (met geitenkaas, piccalilly, vijf kruiden-specerijen en rode bietjes), die absoluut naar meer doet verlangen. Aangevuld met zoet/zure groenten is dit een vega gerecht dat staat. De saus en de Sauvignon Blanc uit Touraine die we erbij drinken zorgen voor een smaakbrug bij elke hap.

We vervolgen ons ‘rijgsnoer’ met een spannende ravioli van schaaldieren, spinazie en venkel vergezeld door een kreeftenschuim met cognac. Het deeg is mooi knapperig en je proeft tevens een klein bittertje. De saus is ronder en zoeter. Mooi bereid en hoog op smaak.

Tijd voor vlees. En laat dat nu het lievelingsgerecht zijn van de schrijver: zacht, lang en kunstig (onder andere in IPA bier) gegaarde varkenswang. Zuurkool, knolselderij en paddenstoelen maken dit gerecht compleet.

Nog meer heerlijk vlees biedt het volgende gerecht: entrecote (grain-fed) met rozemarijn, knolselderij en een vinaigrette van gerookte olijfolie. En met een rode wijnsaus die werkelijk subliem is. Klein puntje van kritiek: beide vleesgerechten mochten best iets meer groenten als metgezel hebben.

Het dessert is een parade van suikerbiet (ja, chefkok Sander Doggen houdt van streekproducten, en suikerbiet wordt in Brabant geteeld): sorbet, chocolade, pijnboompitten, hangop en tonkaboon. Het geheel is niet te zoet en daarmee een smaakvolle afsluiting van een echt rijk verrassingsmenu.

BIJPASSENDE WIJNEN

De wijnkaart kun je gerust veilig noemen. De bekende wijnlanden met de geruststellende namen. Overigens is er per medio februari een vernieuwde wijnkaart met, volgens register vinoloog Guus, meer spannende wijnen. Mooi.

Bij het verrassingsmenu verschijnen ook wijnen die niet op de wijnkaart staan. En dat bevalt ons prima. Bij nagenoeg alle gerechten is de wijn niet alleen passend, maar neemt actief deel aan het smaakgenoegen. Uitschieter naar boven is de Barbera d‘Asti bij de varkenswang (gewoon subliem); uitschieter naar beneden is een Esperao Reserva uit Alentejo (Portugal) bij de ravioli: wel passend bij de knapperige ravioli maar niet bij de saus. Maar overall: goede wijnkeuzes.

OP NAAR HET ZUIDEN!

Waarom niet een weekendje slenteren, shoppen en sightsee’en in Bergen op Zoom? Wat ons betreft een prima alternatief voor de bekende stadskrakers als Maastricht, Nijmegen, Den Bosch en Breda.

Vervolgens inchecken in een hotel dat barst van karakter, om daarna meer dan verrast te worden door de eerlijke, goed doordachte en smaakvolle gerechten in restaurant Hemingway. En dan hebben we het nog niet gehad over de gastvrijheid en vriendelijke bediening. Do we have to say more?

Zelf nieuwsgierig geworden na het lezen van dit verhaal? Reserveer via 0164-252050 of www.restauranthemingway.nl

Lees het artikel ook via : http://www.culy.nl/inspiratie/restaurant-hemingway-in-bergen-op-zoom/

 

 

Adres Grote Markt 36
4611 NT Bergen op Zoom
Telefoon: + 31 (0)164 25 20 50
E-mail: info@restauranthemingway.nl
Nieuwsbrief
Schrijf je in met je e-mailadres:
Algemene Voorwaarden Horeca   |   Ontwerp en realisatie: JeP, Creatieve Realisten